V sobotu 5. srpna 2017 se v Penzionu U Hradilů uskutečnil Würbenthal metalfest 2017, první venkovní akce spolku Fikyno, přičemž pod názvem WMF se ukrývá původní název Vrbna pod Pradědem a odkaz na jeho historii, jelikož se v okolí malebného horského městečka, královského původu, těžily cenné kovy, zlato a stříbro.

Pokusili jsme se propojit historii s kulturou a přírodou, poněvadž Vrbno pod Pradědem zároveň leží v krásné přírodě Hrubého Jeseníku a samotná akce se konala na prostranství, kde diváky obklopovaly louky, lesy a výhled do údolí městečka. Před časem postihla náš kraj (Bruntálsko) velká kalamita kůrovce, po kterém zbyly jen holé pláně a stromy bez života místo lesů. Rozhodli jsme se proto WMF 2017 přidat podtitul „Bigbítem proti kůrovci„, abychom upozornili všechny, že žijeme v krásné přírodě. Měli bychom si ji chránit, protože není samozřejmostí, můžeme o ní přijít. Nám to ani nepřijde, bereme ji za rutinu každodenního života, ale příroda Vrbenska je opravdu krásná a nevšední.

Teď již k samotné akci. Příprava Würbenthal metalfestu 2017 začala více jak před rokem a půl prvotním kontaktováním kapel, budoucích partnerů a úřadů. Abychom mohli pokračovat v hudební produkci i po 22. hodině večerní, museli jsme WMF nechat zařadit do závazné vyhlášky Vrbna pod Pradědem, což nebyla pouhá formalita ale nejistý proces, jelikož festival musel projít schvalováním v zastupitelstvu Vrbna pod Pradědem. Obecně závazná vyhláška O ochraně nočního klidu a regulaci hlučných činností se projednávala hned po prázdninách 2016, což pro nás znamenalo podat žádost do konce srpna 2016. Můžeme tedy říci, že právě k tomuto termínu se vztahuje oficiální zahájení příprav Würbenthal metalfestu 2017.

Program jsme rozdělili na dvě části. Hudební a doprovodný. V rámci doprovodného programu jsme si pro rodiny s dětmi připravili přímo v areálu čtyři soutěže pro děti. Konkrétně: skákání v pytli na čas, hod ručně vyráběnými šipkami na terč s podobiznou kůrovce, kresba na papír pomocí kůry smrku napadeného kůrovcem a „poznávačka“ rostlin a živočichů Hrubého Jeseníku. Za každou splněnou disciplínu děti dostaly razítko a když se sešly čtyři obtisky, obdržely na informacích sladkou odměnu. Velké pozornosti se dostalo skákací nafukovací lodi, připomínající koráb Pirátů z Karibiku, a závodní dráze šlapacích kár. Málokdo z dětí odolal nechat si namalovat na obličej, či jinou část těla, různorodé obrázky. Děti z Penzionu U Hradilů tak odcházely v podobě pejsků, koček, tygrů atd. V rámci WMF došlo k odstartování „Hledačky stromové ve Vrbně pod Pradědem“. Na rozdíl od jiných atrakcí hledačka na místě zůstala a je volně k dispozici všem i nadále. Mysleli jsme i na dospělé a v rámci doprovodného programu uspořádali exkurzi do Vitrážové dílny Ivety Strnadové. Podle zpětných ohlasů se všem u paní Strnadové značně líbilo.

Obávali jsme se špatného počasí, ale opak byl pravdou. Již od raná panovalo krasné počasí a tropické teploty. V takovém případě je důležité dodržovat pitný režim, s čímž snad neměli návštěvníci WMF problém, byly jim k dispozici hned dva výčepy v areálu a jeden v restauraci. K pivu, vínu, kofole a dalším nápojům si mohli dát grilované makrely, grilovanou kýtu, grilované steaky, domácí brambůrky a mnoho dalšího.

Hudební program odstartovala chlapecká teenage pop-punková kapela z Bruntálu DONAHA. Sluneční paprsky na pódiu připravily doslova peklo, ale kluci se nezalekli a předali fanouškům vše, co mohli. Když odcházeli z pódia, sotva se drželi na nohou, ale s úsměvem na rtech. Bylo vidět, že si koncert ve Vrbně užili. A užily si ho i fanynky kapely. Hned po odehraném setu se na kluky vrhly s žádosti o podpisy a fotky.

Místní kapela PROTON již tak kruté podmínky na pódiu neměla. Sluníčko pomalu začalo zapadat za okolní hory a vzduch se postupně ochlazovat. V tu dobu již přicházející návštěvníci jen velmi obtížně objevovali místa k sezení. Terasa s výhledem na celý areál pod sebou i s pódiem byla zcela zaplněná, pár míst k sezení se našlo pouze ve velkoprostovém stanu, dokonce byla zaplněná i předzahrádka penzionu a fanoušci posedávali všude možně. Vychutnávali si kombinaci čerstvého vzduchu, dobrého pití, jídla a muziky. Proton rozehřál osazenstvo směskou známých rockových hitů ze zahraničí i z ČR. Po nejistých krůčcích přicházeli fanoušci stále blíž k pódiu.

Světla bylo čim dál tím méně. Což znamenalo jediné, že je na řadě první headliner večera rocková smečka BLACK BULL s půvabnou, milou a vždy usměvavou zpěvačkou Lucií Roubíčkovou. Od prvních tónů si muziku všichni užívali a už se u stolů opravdu nesedělo! Ono to ani nešlo. Bigbít prostě nadzvedává ze židlí. Tančilo se, skákalo se a i se zpívalo. ROCKandROLL ve své podstatě. My pořadatelé jsme měli velkou radost, protože na první pohled bylo znát, že se kapela lidem líbí. Spadl nám velký kámen ze srdce. Black Bull předvedli pravou rockovou show. Na konci svého setu se dočkali zasloužených ovací. Již před koncem poslední skladby se začínali shromažďovat u pódia zájemci o podpis a fotku, zejména zpěvačky, nechtěli Lucku vůbec pustit.

Poslední vystoupila ve Vrbně pod Pradědem skupina SECOND CHANCE. Ano, pokud, máte dojem, že zde již hrála, nemýlíte se. Po dvou akustikách na Akustických Vánocích ve Vrbně přijala zcela poprvé i se svým rock-metalovým koncertem. A doslova Vrbno smetla! Odehrála kompletní album „Dotyky“ a přidala zbrusu novou skladbu „Padlý anděl“. Ti, kteří kapelu dříve znali z komorní akustiky, byli možná překvapení živelností! Tvrdé doprovodné kytary i sólové melodické kytary, hlasité bicí, samply a především melodický zpěv krásné Veroniky Fialové, která si okamžitě svým zpěvem a projevem podmanila celé publikum, žen nevyjímaje. Vrbno opět nechtělo, stejně jako v případě Black Bull, Second Chance postit z pódia. Vytleskalo si dokonce přídavek. Ale jednou musí vše skončit. Po dvou přídavcích předseda spolku Fikyno, pořadatele akce, Milan Fišr poděkoval všem partnerům (zejména Penzionu U Hradilů a městu Vrbno pod Pradědem), fanouškům, muzikantům a ukončil první ročník Würbenthal metalfestu.

Na sestřih koncertu Second Chance se můžete podívat zde

Od té doby potkáváme fanoušky, kteří nás zastavují a sdělují převážně kladné ohlasy. Ale hlavně chtějí vědět, kde jsme vzali tak skvělé kapely a zpěvačky, že by je rádi slyšeli znovu. Máme pro Vás dobrou zprávu, Second Chance ani Black Bull nebyli ve Vrbně pod Pradědem, či v blízkém okolí, rozhodně naposledy.

VAŠE FIKYNO, z.s.

Partneři:
Penzion U Hradilů, Město Vrbno Pod Pradědem, Obec Karlovice, Obec Ludvíkov, Obec Andělská Hora, Actaea, Vitrážová dílna Iveta Strnadová, Sklárna Tomi, Květinka Rézi, Rádio Beat, Český rozhlas Ostrava a Olomouc, Bruntálský a Krnovský deník, STA Studio, SDH Světlá Hora.

Poděkování jmenovitě:
Pavel Kosík, jeho rodina, přátelé a zaměstnanci Penzionu U Hradilů, Veronika Fialová, Lucie Roubíčková, Pavla Müllerová, Kateřina Kočí, Naděžda Trzaskaliková, Iveta Strnadová, Irena Fišrová, Iva Juráková, Kateřina Lotosková, Miroslava Nováková, Eva Kyšová, Jiří Novák, Milan Fišr, Vojtěch Obrusník, David Škoda, Josef Pavelka, Dominik Beza, Robert Svoboda, Martin Král.