Stalo se již tradicí, že se v předvánočním čase koná ve Vrbně pod Pradědem komorní akustická akce. Pořadatelé Akustických Vánoc ve Vrbně 2017, které proběhly ve STŘEŠE v sobotu 16. 12., si tentokrát pozvali do Vrbna Tanju s kapelou, Žántí & Zaharu a Veroniku&Violet. Návštěvníkům akce se tak naskytla mimořádná příležitost stát se svědky ojedinělého spojení tří krásných dam s nádherným hlasem na jednom pódiu.

Zcela výjimečně pořadatelé zařadili do časového harmonogramu před samotnou akci i zkoušku, jež ale zůstala fanouškům skryta, protože se chystalo závěrečné překvapení. Tanju normálně na sólových rockových koncertech doprovází kluci z kapely Citron, kde Tanja momentálně působí jako stálý host, ovšem ve Vrbně pod Pradědem po boku zpěvačky na akustickou kytaru hrál Pavel Hanus, na druhou kytaru jeho žák Adam a vše zdobila saxofonistka Andrea Frašová. Žántí i Veroniku doprovázela kytaristka Eva Hosnedlová.

A co se vlastně chystalo pro fanoušky za překvapení? Společně zpívané skladby. A to jak duet Žántí s Veronikou, tak i skladby „Hymna pro štěstí“ a „Tichá noc“ v podání všech tří zpěvaček dohromady, které zazněly na úplný závěr Akustických Vánoc ve Vrbně 2017, nesmíme však zapomenout na doprovodné vokály Pavla.

Sál se oblékl na tento den do svátečního hávu. Na pódiu zářilo vánoční osvětlení i se stromečkem. Na stolech v publiku hořely svíčky. Přibližně v 18:30, s lehkých zpožděním, potemnělo hlavní osvětlení sálu a na pódium vstoupil pořadatel Milan Fišr, aby slavnostně zahájil Akustické Vánoce ve Vrbně 2017, poděkoval všem partnerům a pozval na jeviště první kapelu Žántí & Zaharu. Žántí zpívá v crossover-rockové kapele Matahari, je sólistkou RockOpery Praha a ve Vrbně představila směsku písní ze svých sólových alb „Měsíc byl slepý bůh“ a „730 dnů„, které jsou jemnějšího ražení a vybízejí k zamyšlení se nad životem. Už po prvním songu odměnilo publikum Žántí s Evou bouřlivým potleskem. Což pokračovalo po celý set. Čas utekl jako voda a na závěr koncertu přišel čas na první překvapení večera. Duet Žántí s Veronikou, holky si spolu zazpívaly skladbu „Ve stínech ulic„.

Následoval samostatný blok Veroniky Fialové. Ano, pokud se Vám zdá, že jste již toto jméno někdy slyšeli, máte pravdu. Veronika s kapelou Second Chance zpívala na předcházejících ročnících AVvV a v létě dokonce, v metalové podobě, na Würbenthal metalfestu 2017 se stejnou kapelou. Tentokrát však přijela do Vrbna sama, aby předznamenala svůj sólový projekt Veronika&Violet. Jelikož se autorský repertoár teprve připravuje, zazpívala fanouškům několik známých coverů. Publikum bylo z Veroniky nadšené. Není divu, protože zpívala opravdu krásně.

V sále se začaly ozývat úvodní tóny skladby „Živá voda„, ale Tanja na pódiu stále chyběla. Netrvalo to však dlouho a kráčela publikem, za velkého potlesku, ke svému mikrofonu na pódiu, aby se postarala o hlavní zpěv. Vážení, děly se věci nevídané. Kytarista Pavel seděl a měl po celou dobu na sobě košili. (smích) Tanja rovněž posedávala na barové židli. Akustika prostě umí kouzlit. Byly okamžiky, kdy s tím měli oba dva problém a nejraději by si stoupli. Energie z pódia jen čišela. Tanja po malé chvíli židli odložila bokem a většinu setu odzpívala ve stoje. Vystoupení ve Vrbně si úžívala celým svým srdcem. Fanouškům předala všechny své emoce, které v danou chvíli mohla. Rychlé věci střídaly dojemné balady. O dokonalost se postarala Andrea, která hrála na saxofon, příčnou flétnu nebo pomáhala s doprovodnými vokály. Nádhera! Celý večer zaznívaly v sále dotazy. Uslyšíme i dnes „Nad hlavou létá RockandRoll“? Anooo, tato píseň samozřejmě nemohla chybět, to už ovšem stál i kytarista Pevel. Přichází další překvapení večera. Tanja zve na pódium Žántí, Veroniku a sama si sedá na židli, ale pozor do ruky si bere akustickou kytaru. Protože „Hymna pro štěstí“ zazní v neopakovatelném provedení. Tři kytary, saxofon a čtyři vokály. Krásné! Nenašel se snad nikdo v sále, kdo by si nevychutnával sílu okamžiku. Nastal čas na poslední píseň večera. A protože se celá akce konala 8 dní před Štědrým dnem, vyzývají zpěvačky publikum, aby si zazpívali všichni společně vánoční „Tichou noc“. Kouzelná pomyslná tečka za třetím ročníkem Akustických Vánoc ve Vrbně. Všechny účinkující odměňuje publikum bouřlivým potleskem ve stoje. Jak u muzikantů, tak i u fanoušků jsou vidět ve tváři úsměvy. Co víc si může pořadatel přát?

Děkujeme všem muzikantům, partnerům, ale především Vám fanouškům, že jste dorazili, protože bez Vás bychom neměli pro koho hudební akce pořádat a muzikanti pro koho hrát.

Na sestřih Akustických Vánoc ve Vrbně 2017 se můžete podívat zde

DĚKUJEME A TĚŠÍME SE NA PŘÍŠTÍ ROK.

Poděkování partnerům: Centrum Stone, Penzion U Hradilů, Sklárna Tomi, Květinka Rézi, Trafika Gamovský, Bruntálský a Krnovský deník, Rádio Čas Rock a Rádio Beat.