Ota Váňa je kytarista populární české rockové kapely Kabát a zároveň je i autorem či spoluautorem mnoha známých skladeb skupiny, přičemž od roku 2008 hraje na kytary české výroby Jolana Tornado.

„Tak tohle je velice nepříjemná situace pro nás všechny. Mám pocit, že současnou situaci hudební průmysl odnesl úplně nejvíc.“ Ota Váňa

ROZHOVOR:

VM: Zdravím Vás Oto, jak se Vám daří? Jak si užíváte léta?
OV: Děkuju za optání, jsem zdráv, takže dobrý. Ze začátku léta jsme se s kapelou připravovali na koncerty projektu „Summer Arena“, který byl kvůli koronaviru ale zrušen. Léto jsem si užil doma v Čechách, nikam jsem necestoval.

VM: Kdy jste poprvé vzal kytaru do ruky a co tomu předcházelo?
OV: Kytaru jsem poprvé vzal do ruky zhruba ve dvanácti letech, když mi ji máma zhruba po ročním přemlouvání koupila se slovy: „Stejně se na ni bude prášit, jsou to vyhozené peníze.“ ☺ Neprášilo se na ni. Byla to španělka za 300 Kčs z obchodního domu Bílá Labuť. ☺

VM: Oto, jaká jste osobnost? Zkuste se popsat vlastními slovy.
OV: Sám sebe přece hodnotit nemohu, zeptejte se mojí manželky. ☺

VM: Kolik vlastníte kytar a která je Vaše oblíbená?
OV: Kytar vlastním dvanáct a jedna z mých nejoblíbenějších je Gibson Les Paul Custom z roku 1979 a v poslední době výroční model Jolana Tornado, která byla vyrobena k 30. letům kapely Kabát.

VM: Kdo je Váš největší kytarový guru? Kdo Vás nejvíce inspiruje?
OV: Nikdy jsem žádné kytarové vzory neměl, snažím se hrát podle sebe, ale mám rád kytaristy, kteří mají svůj osobitý zvuk a styl, a které takzvaně poznáte už po dvou taktech písničky. Např. Billy Gibbons, Bryan May anebo mistři kytarových riffů Malcolm Young, James Hetfield…

VM: Sledujete českou kytarovou scénu? Myslíte si, že je tady dost dobrých kytaristů?
OV: Českou kytarovou scénu moc nesleduji, ale dobrých kytaristů je v Čechách dost. Spíš sleduju kapely jako celek. Mám rád poctivou, opravdovou muziku s dobrými českými texty. Takže z českých kapel mně např. baví kapela Krücipüsk.

VM: V kapele Kabát působíte od roku 1990, kde jste působil před tím?
OV: Pocházím z města Teplice, kde byly v 80. letech zkušebny skoro v každém sklepě. Takže v té době hrál každý s každým.

VM: Jste autorem většiny písní kapely Kabát, kde berete inspiraci?
OV: Nejsem jediným autorem v kapele, písničky do kapely nosí i Tomáš Krulich a občas i Milan Špalek. A kde beru inspiraci? Nápad musí přijít sám, nelze ho vyrobit. Takže pořád vlastně čekám, kdy to přijde. ☺

VM: Jak reagujete na letošní rušení koncertů vlivem koronaviru? Turné, které se mělo konat letos, jste museli taky přesunout na podzim 2021, je to tak?
OV: Tak tohle je velice nepříjemná situace pro nás všechny. Mám pocit, že současnou situaci hudební průmysl odnesl úplně nejvíc. Turné jsme byli nuceni přesunout o rok. Termíny zůstávají téměř stejné.

VM: Na čem teď s kapelou Kabát pracujete? Nedočkáme se brzy nového CD?
OV: Ano, v současné době pracujeme na novém CD. Muzika je z 90 % hotová, momentálně má nejvíc práce textař Milan Špalek. Nemá to jednoduchý, protože po tolika textech, co napsal za minulých 30. let sám sobě nasadil laťku hodně vysoko. Ale věříme, že opět přinese skvělé texty.

VM: Oto, co máte nachystáno pro fanoušky, kteří si zaplatí vstupenku na Kabát tour 2021?
OV: Chtěli bychom právě hrát, co nejvíc písniček z nového CD.

VM: Vaši oblíbenou značkou aparatury je Marshall, bylo tomu vždycky tak?
OV: Jsem z generace, která vyrůstala za komunistického režimu, takže v té době aparát značky Marshall byl z říše snů. Ale ano, vždy jsem toužil hrát na aparáty značky Marshall. A celou svoji aktívní kariéru na ně hraju.

VM: Co děláte ve svém volném času? Někde jsem se dočetla, že jste velký fanoušek fotbalu.
OV: Jsem celoživotní fanoušek fotbalového klubu FK Teplice a nikdy to nebude jinak. Fandím jim v dobrých i horších časech. Na teplickém fotbalovém stadionu jsme zažili i tři krásné vyprodané koncerty. Byly to pro nás speciální koncerty, protože celá kapela pochází z Teplic.

VM: Dokázal byste vybrat jednu skladbu Kabátu, která je Vaše největší srdcovka a jednu skladbu, která kdyby v repertoáru chyběla, až tolik by Vám to nevadilo?
OV: Já si vážím každé písničky, která se kapele povede. I ty starší písníčky a CD měli platnost každá v té dané konkrétní době a vždy jsme ze sebe vydali maximum a byli přesvědčeni, že je to to nejlepší, co momentálně děláme.

VM: Míváte před koncertem nějaký svůj rituál, bez kterého se neobejdete?
OV: Před každým koncertem v šatně čekáme, až si náš bubeník Hurvajs zívne, pak teprve můžeme jít na stage. ☺

VM: Co Vás dokáže nejvíce potěšit a naopak nejvíce naštvat?
OV: Mě nejvíc potěší, když je moje rodina a lidi okolo mě, na kterých mi záleží, v pořádku. A nejvíc mě naštve lidská hloupost.

VM: Oto, moc Vám děkuji za rozhovor a teď máte prostor cokoliv vzkázat čtenářům a Vašim fanouškům.
OV: Udržme si zdravý rozum v téhle nelehké době, nenechme se manipulovat politicko mediální masáží, kterou už půl roku zažíváme, a věřme, že Všechno bude jako dřív. ☺

Děkuji za rozhovor.
Ota

Zdroj fotografií: web kapely Kabát a FB
Autor rozhovoru: Veronika Macurová