Na začátku února 2024 zahájil svou činnost Klub železničních modelářů Vrbno. Klub je určen pro děti a mladistvé, kteří zde získávají technické myšlení a rozvíjejí manuální zručnost.

Děti schází v bývalém vrbenském gymnáziu a hned se pustily do práce, pro inspiraci a vzor modelářského tvoření nešly daleko. Jejich cílem je vytvořit zmenšený modelový svět v měřítku 1:87 zaměřený na železnici a krajinu kolem tratě, která spojuje Milotice nad Opavou a Vrbno pod Pradědem. Kolem zdí v klubovně jsou položené koleje, tak aby děti mohly simulovat reálný železniční provoz, přičemž kolejové schéma se bude nadále zvětšovat. V brzké době nás čeká stavba kolejiště železniční stanice Vrbno pod Pradědem.

Na prvním setkání si děti vyzkoušely stavbu jednoduchého modelu z papíru. Následně si postavily domeček, který si nejdříve narýsovaly. V sobotu 16. 3. března jsme všichni společně podnikli jízdu vlakem do Opavy, kde zrovna probíhala výstava největšího modelového kolejiště v Moravskoslezském kraji. Spustili jsme webové stránky www.fikyno.cz/kzmvrbno, kde najdete detailnější informace. V současné době hledáme dospělé modeláře, kteří by nám pomohli s tvorbou. Děkujeme všem partnerům za podporu. Milan Fišr – vedoucí KŽM Vrbno