Žántí je zpěvačka, textařka a skladatelka. Působí v crossover-rockové kapele Matahari, kterou společně s dalšími muzikanty založila v roce 2001. S kapelou postupně vydala tři řadová alba „Jistota se houpá“, „Šapito iluzí“ a „Kód karma“. V roce 2008 se Žántí stala sólistkou RockOpery Praha, jediného divadla pro rockery v ČR. Účinkuje zde v představeních Antigona, Oidipus Tyranus, 7 proti Thébám, Anna Karenina, Proces, Vymítač a Frankenstein. Fanoušci mohou rovněž Žántí spatřit v projektu Žántí & Zahara, s kterým vydala dvě alba „Měsíc byl slepý bůh“ a „730 dnů“.

ROZHOVOR:

VM: Ahoj Žántí, jak se Ti daří?
Ž: Ahoj Verčo, mám se hezky. Nemůžu si ztěžovat. Já mám vlastně vše, co k hezkému životu patří.

VM: Jaké byly Tvé hudební začátky?
Ž: Můj otec byl rockový bubeník. Jednou se ho zeptala jedna rocková parta, jestli neumím zpívat, že hledají zpěvačku. Zkusila jsem to a vzali mě. V té době to nebylo ještě nic moc, ale ten rockový náboj ve mně byl. A to se jim líbilo.

VM: Pamatuješ si na svůj první koncert? Kdy, kde a jaké to bylo?
Ž: Pamatuji si ho dobře. Bylo to v Praze před 23 lety. Bylo to hrozné z mého pohledu. 

VM: Jsi školený hlas nebo spíš samouk?
Ž: Nějakou dobu jsem navštěvovala hodiny zpěvu. Jinak jsem samouk. Pokud s něčím potřebuji pomoci, oslovím Pavlu Forest, profesorku zpěvu a ředitelku divadla RockOpera Praha.

VM: Hraješ na nějaký hudební nástroj?
Ž: Chodila jsem do hudebky na piáno a skládám na kytaru, ale přiznám se, že znám jen pár akordů a hraji spíš podle ucha.

VM: Jsi nejen zpěvačka, ale skládáš hudbu i texty ke svým písním. Jak Tvé písničky vznikají? Kde bereš inspiraci?
Ž: Většinu textů jsem si napsala sama. Čerpám ze života, z mého, mých přátel, známých nebo se inspiruji tím, co si někde přečtu. A někdy si prostě všechno vymyslím, není to ničí příběh. A přesto se do něj vždy někdo napasuje.

V porovnání s počtem textů hudbu skládám méně, ale skládám. Písničku si umím napsat celou, hudbu, zpěvovou linku a text. Ale s nahráním nástrojů mi už musí někdo pomoci, nejsem multiinstrumentalistka. Dokážu si nahrát jednodušší piána a různé zvuky, které lze nahrát přes klávesy, syntetizátor. Slyším i aranže. To pak ale vypadá asi takhle: „Tady v té pasáži slyším housle pizzicato asi takhle, ta ta ta pauza ta ta ta ta“. A tady slyším harfu takhle …“

Prostě dávám instrukce ústně, předvádím to.

A někdy si vymyslím jen základní linku, většinou na kytaru, a ostatní aranže nechám na někom jiném.

Mám ale štěstí na lidi kolem sebe, kteří umí udělat pěkný podklad pro song.

VM: Jsou pro Tebe podstatné texty, nebo spíš melodie?
Ž: Občas zaslechnu od lidí a netýká se to jen mých skladeb: „Já jsem až později zjistil, zjistila, co tam zpíváš, zpívá ten a ten.“ A přesto se jim skladba líbí. Takže v prvé řadě se nabízí melodie, která zaujme, nezaujme. Pěkná dobrá melodie dokáže vyzdvihnout i slabší text. A někdy je velmi jednoduchá píseň s krásným textem a ten text zase pozvedne tu obyčejnou melodii.

Takže je to vzájemně propojené.

Pro mě je důležité obojí.

VM: Kde tě můžou fanoušci vidět a slyšet?
Ž: V divadle RockOpera Praha, kde hraji v sedmi představeních – Antigona, Oidipus Tyranus, 7 proti Thébám, Anna Karenina, Proces, Vymítač a Frankenstein.

Také stále vystupuji s kapelou Matahari, příští rok oslavíme 20 let.

A hodně zvolna vystupuji s projektem Žántí & Zahara. Vydala jsem ve spolupráci s Evou Hosnedlovou dvě pop-šanson-elektronické desky. CD „Měsíc byl slepý Bůh“ dostalo v roce 2016 cenu Tais Awards za recording mix mastering a já cenu jako zpěvačka roku. CD „730 dnů“ dostalo v roce 2018 cenu za desku roku.

VM: Můžeš mi prosím ještě víc přiblížit projekt Žántí & Zahara?
Ž: Stylově jde o pop-šanson-elektronika. Spolupracuji s velmi šikovnou kytaristkou a skladatelkou Evou Hosnedlovou. Zatím jsme spolu vytvořily hodně klidné skladby, přála jsem si vydat desku na takový večerní poslech, uklidňující.

Ale dokážeme spolu dělat i svižné skladby, dokonce rockové, ale nerozhodly jsme se pro ně. Evu hodně baví elektronická hudba a pro mě to byla příjemná změna.

Na živých koncertech používáme jen samply, kytaru, zpěv. Nebráníme se ani hostům na různé nástroje.

VM: Čím se alba Měsíc byl slepý bůh a 730 dnů“ liší? 
Ž: Myslím, že jsou si desky podobné. Atmosférou, melancholií, pojetím. Tvář první desky se nám líbila a tak jsme v tom pokračovaly.

VM: Už jsi zmínila, že jsi rovněž frontmanka kapely MATAHARI, minulý rok, co se týče koncertů, byl zase aktivnější, co s kapelou momentálně plánujete?
Ž: Minulý rok úplně aktivní nebyl, ale ano, koncertovali jsme. Máme toho každý víc, tak jsme s Matahari zvolnili.

Teď pracujeme na nových singlech, máme jich rozpracovaných několik, co z toho vybereme teprve uvidíme, až budou mít finální podobu.

VM: Jaká je aktuální sestava kapely MATAHARI?
Ž: Já zpěv, Kousek elektrická kytara a samply, Pája Trefil basa a Radek Švarc bicí. Koncem roku jsme museli poprvé koncertovat se záskokem na kytaru, protože Kousek byl na půl roku v Belgii.

VM: Kromě MATAHARI a Žántí & Zahara, jsi také sólistkou v pražském divadle RockOpera. Jak ses k tomu dostala?
Ž: Někde jsem se dočetla, že se připravuje rockový projekt Antigona, kde vystupují rockoví zpěváci, tenkrát první nahrávky nazpíval Tomáš Hájíček z Krucipüsku, Lenka Dusilová a jiní. Zaujalo mě to. Tak jsem se spojila s Pavlou Forest a ta mě pozvala na konkurz. Vzali mě.

VM: Na čem aktuálně pracuješ a co pro své fanoušky chystáš?
Ž: Pracuji na nových singlech jak s Matahari, tak na singlech, které chci vydat sólo.

V loňském roce jsme jeli s RockOperou turné Vymítač, které bylo velmi úspěšné a letos pojedeme turné Frankenstein.

VM: Máš nějaký svůj hlasový vzor?
Ž: Já jsem dlouholetou fanynkou polské zpěvačky Agnieszky Chylińské. Prostě jí žeru.

VM: Dokázala bys říct, co tě naplňuje víc? Jestli koncertováni na festivalech, v klubech, nebo vystupování v divadle? Jaký je v tom pro Tebe rozdíl?
Ž: Všechno má své. Divadlo mě baví opravdu moc. Naučila jsem tam mnoho nových věcí, které se mi velmi hodí. Festivaly mají svou atmosféru a v klubech jste zase blíž lidem a přijdou ti, kteří chtějí vidět svou kapelu, svého interpreta. A dají vám to najevo. Prostě dělám ráda hudbu. Žiji tím a nevybírám si, co je lepší.

VM: Jak vzpomínáš na minulý rok, co se týče koncertů a vystupování?
Ž: Minulý rok jsem nejvíc vystupovala v divadle a také jsme jeli s RockOperou turné Vymítač, bylo to poprvé, co RO nějaké turné jela. To bylo skvělé! Mělo to velký úspěch. A s Matahari vzpomínám například na moc pěkný srpnový koncert v Praze v Modré Vopici a na závěr roku v plzeňské Šeříkovce, kde jsme hráli s kapelami Gaia Mesiah a Anacreon. Byla to povedená akce.

VM: Teď máš neomezený prostor cokoliv vzkázat návštěvníkům webu fikyno.cz a Tvým fanouškům.
Ž: Zdravím nejen návštěvníky webu www.fikyno.cz, ale také šéfa webu Milana Fišra, protože to je člověk, který hudbou žije, je velmi obětavý, dělá pro muzikanty, co je v jeho silách.

Mé fanoušky také velmi zdravím a vždy vás ráda vidím osobně. Každé setkání s Vámi mě nabíjí. Děkuji Vám!

VM: Tak to je všechno. Děkuji moc Žántí za Tvůj čas, přeji Ti, ať se Ti ve všem daří.
Ž: Já také děkuji, bylo mi potěšením!

Zdroj fotografií: FB Žántí
Autor rozhovoru: Veronika Macurová