Gabriela Gunčíková je odborníky považována za nejlepší českou zpěvačku současnosti. Disponuje obrovským hlasovým rejstříkem a zároveň jej doplňuje o prvotřídní pěveckou techniku. Od roku 2014 působí v americkém rockovém projektu Trans-Siberian Orchestra po boku předních rock/metalových muzikantů z celého světa jako sólová zpěvačka. V letošním roce navázala spolupráci s evropským rockovým projektem Rock Meets Classic a reprezentovala Českou republiku na pěvecké soutěži Eurovision Song Contest 2016, kde jako první český zástupce postoupila do finále.

“Děkuji všem za úžasnou podporu za tenhle uplynulý rok. Dělá mě nesmírně šťastnou dělat Vás šťastnými skrz muziku. Myslím na Vás!“
Zdroj: www.gabrielaguncikova.com

Zdroj: www.gabrielaguncikova.com

ROZHOVOR:

Ahoj Gabčo, moc tě zdravím.
Na začátek ti položím jednu velmi zákeřnou otázku. Jak se máš?

Ahojky. Mám se velmi dobře. Jsem moc spokojená.

Prozradíš našim čtenářům, kde se právě nacházíš a čím se momentálně zabýváš?

Nacházím se momentálně v Londýně a zabývám se teď především studiem.

Přesně si pamatuji okamžik, kdy jsem tě poprvé slyšel zpívat live. Šlo o koncert, s tenkrát poměrně novou kapelou, v Bruntále. Posadili jste mě obrazně řečeno na “prdel“ a já nevěřícně zíral na pódium. Kapela měla prostě “koule“ (Gabriela Gunčíková, Veronika Lukešová, Ondřej Pátek, Daily Wood a na postu basové kytary se muzikanti střídali). Cítil jsem velký potenciál. Vnímal jsem vás jako celek, ne zpěvačku a její nájemné doprovodné hráče. Prostě GGBand. Proto mě následný rozpad velmi mrzel. Ale všechno má v životě zřejmě svůj důvod. Prošla jsi neuvěřitelným progresem a navíc se z tebe stala světová zpěvačka. Jak vnímáš svůj vývoj od doby účinkování v ČR?

Musím říct, že svůj vývoj vnímám s velkým vděkem a velmi pozitivně. Byly to velmi těžké časy pro mě, najít směr kudy jít a zjistit svoje vlastní limity, ale jsem nesmírně šťastná za každou i malou ránu a za každého člověka, který mi přišel do života, protože bych dnes nebyla tady a teď a neudělala tehdy ta rozhodnutí, které jsem udělala na základě určitých věcí, které se udály. Byla to skvělá škola a skvělá zkušenost, kterou jsem později velmi dobře zúročila. (úsměv)

Zdroj: www.gabrielaguncikova.com

V letošním roce ses poprvé, mimo turné s TSO (Trans-Siberian Orchestra), zúčastnila i evropského rockového projektu ROCK MEETS CLASSIC (RMC) jako vokalistka. Na pódiu jsi stála po boku evropských rock/metalových hvězd. Namátkou Doro Pesch, Joye Tempest, Dan McCafferty atd. Za hlavní bicí dokonce usedla tvá ex-bubenice Veronika Lukešová. Jak ses k RMC vůbec dostala? A sdělíš nám své dojmy z turné?

S Matem Sinnerem (poznámka: kapela Mata doprovázela společně s Bohemian Symphony Orchestra zpěváky na turné RMC) jsem byla v komunikaci už přes dva roky, několikrát mě zval na turné v předešlých letech, ale nikdy mi to časově nevyšlo. Byla jsem hodně zaneprázdněna prací ve státech. Tento rok to konečně klaplo a já jsem si turné maximálně užila, bylo super sdílet jedno podium s velkými legendami, se kterými jsem si vždycky moc přála zpívat. Splněný dětský sen!!

Uběhla už nějaká doba od tvé účasti v soutěži Eurovision Song Contest 2016, kde jsi postoupila jako první zástupce ČR do finále. Jak hodnotíš s odstupem času svoji misi ve Švédsku?

Moje mise ve Švédsku byla s jasným cílem, a to dostat nás do finále. Byla to velmi zajímavá zkušenost zase jiného charakteru a naučila jsem se hodně, především o komunikaci se zahraničními medii. Můj tým byl skvělý a byl mi podporou. Moc jsem si působení ve Švédsku užila.

Zdroj: www.gabrielaguncikova.com

Skladba I Stand si postupem času získala i mě, ačkoliv jsem k ní měl jako rocker z počátku výhrady. Čím víc jsem ji však poslouchal, tím víc se mi zažírala pod kůži. Zajímalo by mě, do jaké míry sis song upravila podle sebe. Taky oceňuji formu prezentace skladby na jevišti. Osobně zastávám názor, že na stage nemusí být za každou cenu show. Někdy přehršel efektů při předávání pocitů publiku škodí. Souhlasíš se mnou?

Jsem ráda, že I Stand si tě získala. Píseň jsem dostala v původní formě a získala si mě na první poslech, miluju rockovou muziku, ale taky miluji klasickou a filmovou muziku, a chtěla jsem ji přetvořit tímhle směrem. Odjela jsem do Švédska a s autory muziky jsme jí vytvořili filmový nádech, chtěla jsem, aby zněla jako soundtrack. Message byla jednoznačně pozitivní a co se týče provedení, jsem člověk, který má rád minimalizmus, eleganci a estetiku. Jako umělec ráda komunikuji k divákům zpěvem, ne laserovými efekty, a na tom jsem to postavila. Vnímala jsem velké množství pozitivních reakcí, že jsme se rozhodli pro takové provedení písně. (úsměv)

Zdroj: www.gabrielaguncikova.com

Před dvěma lety přišlo angažmá v TSO, letos v RMC. Co přijde příští rok? Napadá mě snad jen povýšení v RMC na sólovou zpěvačku nebo pozvánka do Avantasia a duet s Tobiasem Sammetem či Jornem Landem. (smích)

Dostala jsem pozvání od RMC i od TSO a jsem v komunikaci i s Avantasii. (smích) Takže uvidíme, jak to budu všechno časově schopná rozplánovat. (úsměv)

Zdroj: www.gabrielaguncikova.com

Určitě jsi už přemýšlela o svém vysněném autorském albu. Pokud by ses mohla oprostit od toho, kdo album zaplatí, jestli se setká s kladnou odezvou u fanoušků atd. Výsledná podoba by záležela pouze na tobě. Jak by znělo?

Autorské album mám rozhodně v plánu, ráda bych ho vytvořila na různých místech a s pomocí mnoha autorů z různých hudebních žánrů. Jak už jsem zmiňovala, miluji rockovou muziku, ale jsem blázen do filmové a klasické muziky, a tohle spojení mě láká se všemi možnými hudebními žánry. Studovala jsem zpěv tak, abych byla velmi flexibilní a mohla si hrát s různými barvami hlasu a různými rozsahy, to mě nesmírně baví. Nebýt jednotvárná. Rozhodně bych tímhle způsobem směřovala album.

Otázka na závěr. Když jsi kráčela při turné s RMC po schodech na jeviště a u toho zpívala pro několik tisíc lidí svoji oblíbenou písničku Here I Go Again od Whitesnake, co se ti honilo hlavou?

Honilo se mi hlavou to, že mám nejlepší práci na světě a že tyhle momenty zbožňuji, vydat ze sebe maximum a všechno to dát lidem, bavit je, vidět je smát se a zpívat.

Teď máš neomezený prostor cokoliv vzkázat návštěvníkům webu fikyno.eu a snad i tvým fanouškům.

Děkuji všem za úžasnou podporu za tenhle uplynulý rok. Dělá mě nesmírně šťastnou dělat Vás šťastnými skrz muziku. Myslím na Vás! (úsměv)

Tak to je všechno. Moc Ti Gábi děkuji, že sis našla čas a odpověděla nám na pár zvídavých dotazů pro web fikyno.eu. Srdečně Ti přeji, ať si i nadále jdeš za svým snem uznávané světové zpěvačky, v soukromém životě Ti přeji, ať jsi co nejvíce spokojená a šťastná. A sobě přeji, ať se jednou potkáme na hudební akci, kterou bude pořádat náš spolek Fikyno, z.s.

Ještě jednou moc děkuji. Měj se krásně,

MiFi