V sobotu 17. prosince 2016 proběhl ve Středisku kultury a vzdělávání Vrbno pod Pradědem – STŘECHA druhý ročník Akustických Vánoc ve Vrbně, tentokrát s přívlastkem 2016. Hlavním pořadatelem akce se stala STŘECHA ve spolupráci s kulturním spolkem Fikyno, z.s. I letos si pořadatel pozval skvělou pražskou crossover-rockovou kapelu Second Chance, která již ve Vrbně pod Pradědem vystoupila v roce 2015 a získala aplaus ve stoje, s půvabnou a velmi talentovanou zpěvačkou Veronikou Fialovou. Jako host kapely zahrál na baskytaru výborný muzikant a producent Richard Scheufler, jenž společně s kapelou v listopadu 2016 vydal akustické CD „Second Chance & Richard Scheufler ACOUSTIC„. I další kapela přijala na Akustické Vánoce ve Vrbně z Prahy, jelikož fanoušci ve STŘEŠE slyšeli premiérově akustické provedení skladeb z nového alba „Transmise“ skupiny Merlin – Dan Horyna. Pojďme se proto všichni společně podívat na průběh celé akce z mého pohledu.

Pro nás pořadatele začaly Akustické Vánoce ve Vrbně 2016 již v lednu tohoto roku zamluvením termínu u obou kapel. Téměř rok utekl jako voda a společně s místopředsedkyní spolku Evou Kyšovou jsem v podvečer 16. prosince 2016 chystal červený sál ve STŘEŠE pro akustický rockový večírek, který zde měl odstartovat následující den. Znamenalo to rozmístit vánoční led osvětlení na závěs, zakrývající zadní část pódia, a vytvořit tak pomyslnou světelnou oponu zlaté kapličky. Rozložit, převést, znovu složit maskota Fikyno, z.s. a propojit všechny elektrické obvody tak, aby mu patřičně svítily oči a trup. Oproti Akustickým Karlovicím 2016, kde se kostlivec poprvé představil, jej doplnil světelný název spolku, respektive jeho vytesaný název do bloku kamene. Tím to ovšem nekončilo, zbývalo pověsit bannery všech partnerů akce, především hlavního mediálního partnera Rádia BEAT. Další věci již počkaly na sobotu, ovšem s jednou výjimkou, a to vyzvednutí prvního návštěvníka Akustických Vánoc ve Vrbně 2016 na nádraží, který za muzikanty přijel až z Prahy.

Svátek kvalitní rockové muziky v akustické podobě započal krásným slunečným mrazivým ránem v údolí Hrubého Jeseníku. Úžasná kombinace. Modrá obloha, jemný poprašek čerstvého sněhu a námraza. Relax na nervovou soustavu. Co říkáte? Nicméně já si uvědomil drobnou komplikaci ve svých plánech, jelikož jsem právě ráno měl vyzvednout květinu pro zpěvačku Veroniku Fialovou, rozhodl jsem se tedy, že do květinářství raději zajdu později, až teploměr ukáže přijatelnější teplotu, aby květina zbytečně nepřišla o svůj život na umrznutí. Zvoní telefon, zvednu jej a ozve se: „Nazdar chlape, asi mě zabiješ, ale já jsem zapomněl VIP karty v Brně, neboj všechno vyřeším, jdu vytisknout a zalaminovat nové, ovšem budou menší a jednostranné. V jednu odpoledne je máš společně se mnou ve STŘEŠE.“ Telefonoval mi, pro tento den, „bedňák“ Michal. Kolem jedenácté dopoledne mířím do květinářství a již ve dveřích na mě volá majitelka obchůdku Markéta: „Pane Fišr, mám pro Vás kytičku přichystanou, vydržte chvilku, ale málem jste to nestihl, už mám pět minut oficiálně zavřeno.“ V hlavě se mi odehrály všechny možné myšlenky, co bych dělal, kdybych opravdu přišel pozdě, když v tom jsem spatřil nádhernou bílo-fialovou květinu. Je pro nás nebo není? Zamýšlím se. JE! Paní Markéta jí bere do ruky a začne mi vykládat, proč uvázala zrovna tuhle květinu, jelikož jsme se předem domlouvali, že vytvoří jedinečný puget přímo pro osobnost Veroniky. „Vidíte tuhle modrou vysokou kytičku? Jmenuje se Veronika, nezapomeňte to slečně vyřídit.“ Odnáším si pečlivě zabalenou zimní květinu „Veroniku Fialovou“, ve STŘEŠE zjišťuji, že se mi nevejde do žádné vázy, nachází proto dočasné útočiště v umyvadle pánské toalety. Snad mám všechny komplikace za sebou. Opět se zamýšlím a šahám na kliku dveří, že nachystám backstage pro Second Chance. Nejde to! Dveře jsou zamčené a já nemám klíče! Ihned jdu k dalším dveřím, kde měla pro změnu vzniknout backstage Merlinu, stejný výsledek. S časových důvodů v rychlosti rozhoduji, že letos obě backstage spojím do jedné společné a vytvořím jí v tzv. zasedačce, která díky bohu byla otevřená.

Slyším nějaké kroky a hlas na chodbě. V domnění, že přišel „bedňák“ Michal, na něj volám, pojď dovnitř. Omyl! Přijel zvukař a sním plná dodávka techniky. Michal přichází vzápětí a sebou má i VIP karty. Oddechl jsem si. Uběhne pár minut a přichází TEREZKA, která bude dnešní akci se mnou uvádět. Moc ji to sluší. Mám radost, že jí opět vidím, ovšem času je málo, a proto všem rozdávám poslední úkoly. Sám procházím STŘECHU a kontroluji, zda je vše připraveno. Zjišťuji, že v hlavním sále dokončuje zvukař poslední detaily na ozvučení a osvětlení pódia. Chybí nám catering! Vypravujeme se tedy pro něj. Již na nás v Penzionu U Hradilů, partnera akce, čeká. Jsme připravení! Muzikanti mohou dorazit. Jako první vidím u výtahu kluky z kapely Merlin. Jdu se s ními přivítat. Následně všem ukazuji šatnu a pódium, kde budou hrát. Něco v sále chvilku řešíme, když zahlédnu, jak kapela Second Chance míří rovnou ke dveřím, kde měli minulý rok backstage a původně jí měli mít i tento rok. Volám na ně se smíchem: „Letos máte šatnu jinde.“ A vedu je do „zasedačky“. Jupíí, vidím fotografku Ivu Jurákovou, mám radost. Úžasný človíček. Před oficiálním začátkem akce jsem ještě stihl prohodit pár slov s Danem Horynou, zpěvákem a leadrem skupiny Merlin. Dohodli jsme se na nečekaném hřebu večera. „Dane, máme tady bublinky. Nechcete si polít placku a udělat moravský křest CD? No, jasně. Řekneme i Verunce a ty půjdeš s námi na pódium! Ahaaa … .“


Pár minut po 17. hodině jsem si vzal mikrofon od zvukaře a oficiálně na pódiu zahájil Akustické Vánoce ve Vrbně 2016, po úvodních slovech jsem pozval na pódium Terezku, která ještě doplnila několik informací k průběhu večera, představila partnery akce a zahájila akustický koncert kapely Merlin – Dan Horyna. Od začátku bylo zřetelně znát, že se muzikanti chtějí hudbou především bavit, všichni vyzařovali uvolněnou přátelskou a pozitivní energií. Zazněly samozřejmě známé skladby kapely, ovšem ústředním motivem celého setu se staly písničky z nového alba „Transmise“, které zde Merlin odehrál poprvé v akustickém provedení. A dočkal se velkých ovací. Zpěvačku SCh, která byla součástí publika, dokonce nové songy roztančily. V publiku sedělo i několik dětí, snad nová nastupující generece rockerů. Nejmladší fanynka Eliška si nakonec zatančila i s Veronikou a Danem na pódiu během skladby „Věci se mění“. Říkal jsem si v duchu, zda zazní skladba „Tibet“, nebyl jsme si zcela jist, jelikož jsem se nedíval předem na playlist. … Kapela začíná hrát „Tibet“, ale co to, Dan míří do publika a nechává refrén zpívat fanoušky. Slyšíme tak například zpívat společně s Danem naší úžasnou fotografku Ivu. Ani jsem se nenadáli a koncert Merlinu byl na svém konci.

Přestavbu pódia a zvukovou zkoušku Second Chance jsme využili pro autogramiády obou kapel. První na řadu přišli právě rockeři ze Second Chance, abychom dali šanci muzikantům z Merlinu si alespoň trochu odpočinout. Fanoušci si mohli nechat podepsat plakáty akce, menší letáčky, podpiskarty kapely, akustické CD, album „Dotyky“, album Richarda Scheuflera a samozřejmě se mohli s muzikanty vyfotit. Obdobně tomu bylo i u kapely Merlin – Dan Horyna, která sebou do Vrbna přivezla album „Transmise“.

Úderem půl osmé večer se opět na pódiu objevila Terezka, aby zahájila akustický koncert kapely Second Chance. Proti minulému roku, kdy kapela vystoupila ve STŘEŠE ve čtyřech, letos za hudebními nástroji sedělo pět muzikantů (včetně zpěvu), premiérově zde totiž hrál kytarista Adam Gabriel, který na prvním ročníku Akustických Vánoc ve Vrbně chyběl. Šperkem kapely se již tradičně stala krasná, půvabná a velmi talentovaná modrooká blondýnka. Zpěvačka, Veronika Fialová. Veronika má nádherný sametový hlas a navíc disponuje pestrým hlasovým rejstříkem, což dokazovala i ve Vrbně pod Pradědem, když si s každým tónem hrála. Zaznělo celé album „Second Chance & Richard Scheufler ACOUSTIC“, které kapela nedávno vydala a jež obsahuje především skladby z metalového alba „Dotyky“, ovšem ve zcela odlišných akustických aranžích. Pro akustické album však vznikly i úplně nové skladby „Zima“ a „Malá mořská víla“. Druhou zmiňovanou skladbu si Veronika zazpívala sólově jen za doprovodu Richarda Schleuflera na křídlo. Jde o velmi emotivní a naléhavou píseň, není proto divu, že se v několika očích v publiku objevily slzy. Kapela v průběhu setu představila všechny své členy a odtajnila několik informací z natáčení akustického alba.

Než Second Chance odehráli poslední skladby svého setu, došlo k onomu překvapení. Veronika znovu pozvala na pódium, a ne naposled, kapelu Merlin – Dan Horyna a mou maličkost, abychom všichni společně pokřtili alba „Transmise“ a „Second Chance & Richard Scheufler ACOUSTIC„. Nenašli jsme sice vhodné skleníčky, ale tím jsme se rozhodně nenechali vykolejit. Láhev sektu jsem předal Ondrovi Pátkovi, kytaristovi Merlinu, který láhev „odšpuntoval“ a následně „polil“ obě CD. Pokřtěné alba si samozřejmě našla své majitele v publiku. Krásný nečekaný moment celého večera, ten však ani zdaleka nekončil.

Second Chance se znovu ocitli na pódiu sami, aby zahráli poslední skladby svého setu. Pro mě znamení, abych zašel do zákulisí pro květinu. Snažil jsem se, aby zpěvačka nic netušila do poslední chvíle, snad se mi to aspoň trochu povedlo. Po předání květiny Veronika pozvala na pódium kapelu Merlin. Nastal totiž opravdový zlatý hřeb večera, společně odehraná skladba „Sweet Home Alabama“. Kytarista SCh, Tomáš Paulus, předal svou kytaru Ondrovi Pátkovi a sám se ujal mikrofonu. Přišla jeho velká chvíle! Zpíval, tančil a dá se říci, že společně sním znovu ožil ve Vrbně pod Pradědem Elvis Presley, a to vše za doprovodných vokálů Veroniky Fialové a Dana Horyny. Úplně na závěr si kapely společně zajamovaly, přímo na pódiu vznikly dvě zcela nové skladby. Tančilo se, zpívalo se a radost jen ze všech čišela. Nádherný a nepopsatelný okamžik, který se musí prostě zažít. Tímto okamžikem se Akustické Vánoce ve Vrbně 2016 loučily se svými fanoušky a staly se minulostí.

Děkuji oficiálnímu pořadateli akce Středisku kultury a vzdělávání Vrbno pod Pradědem, mým kolegům, všem partnerům a především muzikantům, že jsme mohli společně vytvořit druhý ročník AKUSTICKÝCH VÁNOC VE VRBNĚ.

Milan Fišr
předseda Fikyno, z.s. a spolupořadatel Akustických Vánoc ve Vrbně